• PowerUp your social life
  • PowerUp your strength
  • PowerUp your vitality
  • PowerUp your performance
  • PowerUp your mindset

Sport performance training

Tegenwoordig is vrijwel iedereen ervan overtuigd dat krachttraining een essentieel onderdeel moet zijn in het trainingsprogramma van een (top)sporter. Toch zien we vaak dat krachttraining eerder benaderd wordt als een op zichzelf staand doel, in plaats van als een middel om sportprestaties te verbeteren. PowerUp heeft hierin een duidelijk standpunt.

‘Krachttraining voor (top)sporters moet worden ingezet als een middel om sport specifieke beweegpatronen te optimaliseren.’

Sport performance training is dé manier om beter te kunnen presteren in je sport en blessures te voorkomen!

Onze methode

Analytische aanpak

Bij Sport performance training starten we altijd met een bewegingsanalyse om inzicht te krijgen in het bewegingspatroon van de (top)sporter. Aan de hand van videomateriaal analyseren we welke factoren je prestaties belemmeren of het risico op blessures vergroten. Deze factoren optimaliseren we vervolgens met gerichte krachttraining.

Duurzame didactiek

Tijdens onze training proberen wij verbale instructies over de perfecte uitvoering zo veel mogelijk te vermijden. Dit sluit namelijk niet aan bij hoe motorisch leren werkt. Om bewegingspatronen langdurig op te slaan, is het noodzakelijk dat je lichaam begrijpt waarom het iets doet. Het lichaam zoekt naar overeenkomsten tussen verschillende bewegingspatronen, zodat bijvoorbeeld een aanloop soepel kan overgaan in een sprong, of een sidestep, zonder veel energie te verliezen. Door het verwerken van o.a. omgevingsfactoren, en (onvoorspelbare) externe weerstanden in de oefenstof, probeert de trainer je te sturen naar een einddoel dat alleen te behalen valt met de juiste techniek. De oefening bevat voldoende feedback zodat je zelf kan herleiden of een einddoel bereikt is. Het specialisme van de trainer is om een oefening zo te ontwerpen dat je het einddoel niet kunt bereiken als je de beweging verkeerd uitvoert. Je leert daardoor vanzelf een betere strategie aan waarmee je dit einddoel wel bereikt. Door veel te variëren leer je op deze manier goede patronen aan, en foutieve patronen af.

Nadruk op impliciet leren

Deze manier van motorisch leren – ook wel impliciet leren genoemd – heeft als groot voordeel dat het zorgt voor langdurig leerresultaat. Bewegingen die impliciet worden aangeleerd vragen geen bewuste cognitieve aandacht, waardoor je beter bestand bent tegen stress en je brein vrij blijft om bewuste cognitieve keuzes te maken tijdens een wedstrijd.

Bij motorisch leren door middel van expliciet leren krijg je verbale instructies over de perfecte manier van bewegen. Dit leidt echter alleen tot kortetermijnresultaten, waarbij je slechts een kunstje leert uitvoeren. Dit kunstje zorgt niet voor verwantschap tussen verschillende bewegingspatronen en vergt bovendien cognitieve aandacht, wat je minder weerbaar maakt tegen stress en minder ruimte vrij laat om bewuste cognitieve keuzes te maken in een wedstrijd.

Hoewel expliciet leren snel resultaat lijkt te geven, merk je dit voornamelijk tijdens de krachttraining zelf.Impliciet leren kost misschien wat meer tijd om resultaten te laten zien, maar heeft een veel grotere impact op je motoriek binnen je sport. Bovendien blijven deze bewegingspatronen veel langer in je systeem opgeslagen. Doordat je beter beweegt is je lichaam beter beschermt tegen o.a. grondreactiekrachten en kan het meer presteren. Daarom raden wij impliciet leren aan voor iedere sporter. Hoewel expliciet leren snel resultaat lijkt te geven, merk je dit voornamelijk tijdens de krachttraining zelf. Impliciet leren kost misschien wat meer tijd om resultaten te laten zien, maar heeft een veel grotere impact op je motoriek binnen je sport. Bovendien blijven deze bewegingspatronen veel langer in je systeem opgeslagen. Doordat je beter beweegt is je lichaam beter beschermt en kan het meer presteren. Daarom raden wij impliciet leren aan voor iedere sporter.

Verantwoord te integreren in een druk trainingsprogramma

Onze methodiek richt zich voornamelijk op neurologische adaptaties. Dit betekent dat onze trainingen leiden tot een betere coördinatie van de spieren, zowel binnen individuele spieren als in de samenwerking tussen verschillende spieren. Een groot voordeel is hiervan is dat neurologische vermoeidheid relatief weinig hersteltijd nodig heeft, waardoor deze training goed te integreren is in een, vaak al druk, trainingsprogramma.

Traditionele krachttraining, gericht op spiermassa in afzonderlijke spieren, zorgt voor fysiologische spieradaptaties. De hersteltijd van spiermassatraining kan tot 2 dagen duren. Dit betekent dat je na een intensieve krachttraining eigenlijk 2 dagen rust nodig hebt voordat je weer veilig je sport zou kunnen beoefenen. Dat is niet praktisch in een trainingsprogramma waarin (top)sporters vaak al meerdere keren per dag moeten trainen. Verder is het goed om te beseffen dat de groei van spiermassa een gevolg van krachttraining hoort te zijn en niet het doel. (Top)sporters zijn immers geen bodybuilders en horen functionele adaptaties te verkiezen boven uiterlijke adaptaties.

Voor wie?

Onze Sport performance training is uiterst geschikt voor hardlopers, raketsporters en agility sporters (voetbal, handbal, hockey, etc.) van alle leeftijden.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden!

  • PowerUp your social life
  • PowerUp your strength
  • PowerUp your vitality
  • PowerUp your performance
  • PowerUp your mindset